Doelstelling 15: Leven op het land

Industrialisatie, verstedelijking en niet-duurzame landbouwpraktijken dragen bij aan de massale woestijnvorming en bodemverontreiniging. Momenteel is twee miljard hectare land gedegradeerd, waardoor soorten met uitsterven worden bedreigd. Dit heeft gevolgen voor het leven van 3,2 miljard mensen en een directe impact op de klimaatverandering. Om een landdegradatie-neutrale wereld te bereiken, beoogt doel 15 het tegengaan van woestijnvorming en het herstellen van gedegradeerde land en bodem.


“Een natie die zijn bodem vernietigt, vernietigt zichzelf. Bossen zijn de longen van ons land, zuiveren de lucht en geven onze mensen nieuwe kracht.”

Franklin D. Roosevelt
Voormalig president van de Verenigde Staten van Amerika.

Gedegradeerd land treft bijna de helft van de wereldbevolking (7,8 miljard)


Bij Veolia Water Technologies begon onze ervaring met bodem- en grondwatersanering begin jaren tachtig. We zijn toen begonnen met het ontwerpen en exploiteren van saneringssystemen. Vandaag de dag leveren we saneringsoplossingen aan meer dan 100 klanten in 10 landen waarmee hun bodems worden gered.

Behandeling van bodemverontreiniging uit de oorlog in Vietnam

Meer dan tien jaar sproeiden de Amerikaanse strijdkrachten 80 miljoen liter van een krachtig ontbladeringsmiddel, bekend als Agent Orange, op de Vietnamese bodem.

Deze herbicide oorlogvoering vernietigde bossen en plantages. De gevolgen van de oorlog duurden nog lang. Het ontbladeringsmiddel drong de waterkringloop en voedselketen binnen, en uiteindelijk de lichamen van mensen.

Om dit tegen te gaan lanceerden het Vietnamese ministerie van Defensie en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) in 2012 een project om 87.000 m3 grond en sediment op de luchthaven van Da Nang te behandelen. Dit is een voormalige militaire vliegbasis en een hotspot voor dioxinevervuiling, omdat de VS het gebruikten voor opslag en behandeling van de chemische stof.

Het Amerikaanse bedrijf TerraTherm (later onderdeel van Cascade) werkte met ons samen om de beste technologie te gebruiken die aan de reinigingsnormen kon voldoen. Het proces dat sanering wordt genoemd, verwarmt de grond gedurende enkele maanden tot 335 °C (635 °F), zodat de dioxines verdampen of degraderen en beschikbaar zijn voor extractie en behandeling.

Door in-stapel thermische desorptie te kiezen werden de beste prestaties met de laagste milieu-impact in slechts 20 maanden bereikt. En, eenmaal gesaneerd, werd deze geregenereerde en veilige grond weer in het milieu teruggeplaatst.

 

Omdat de dioxines in het milieu bleven zitten, hebben ze miljoenen mensen in Vietnamese, Cambodjaanse en Laotiaanse grensgebieden besmet. Dit veroorzaakte gezondheidsproblemen. Tegenwoordig lijdt de vierde generatie nog steeds onder de gevolgen van deze vervuiling.


Er werd een uitgegraven grondmassa van 100 meter lang, 70 meter breed en 8 meter behandeld. De hele procedure werd tweemaal uitgevoerd.

Photo credit: USAID

“Onze aanpak in het thermische saneringsproject werd geëvalueerd door het USAID om te zorgen voor de laagste potentiële impact op de menselijke gezondheid en het milieu.” — Maiken Faurbye, manager bodemsanering bij Krüger, een dochteronderneming van Veolia Water Technologies

Helpen het milieu te beschermen als onderdeel van de grootste mijnopruiming ter wereld

Faro is een stad in het centrum van Yukon (Canada) en is bekend om zijn uitgestrekte wildernis. Het was ook de thuisbasis van de grootste lood-zinkmijn met een open-pit ter wereld - 25 vierkante kilometer. Een gebied dat ongeveer zo groot is als de stad Victoria, Brits Columbia

In 1998 verlieten de eigenaren de mijn en lieten de Canadese regering achter met wat één van de meest complexe saneringsprojecten ooit zou worden.

Tijdens de werkzaamheden van de mijn (1969 tot 1998) bleven er afvalgesteenten en fijngemalen deeltjes achter, bekend als residuen, die zeer zuur bleken te zijn.

Dit veroorzaakte een aanzienlijke zuivering uitdaging omdat de residuen het water vervuilden.

Om het risico van lozing van onbehandeld water in de Pelly River te minimaliseren, gebruikte het team waterzuiveringsprocessen om de zuurgraad, opgeloste metalen (meestal zink, ijzer en mangaan) en zwevende deeltjes te verwijderen. Dit zorgde ervoor dat het water voldeed aan de federale voorschriften, voordat het in het milieu werd geloosd.

Zuuruitspoeling vormde een groot milieurisico voor het omringende land en water en dus begon het opruimen, waarbij $1 miljard CAD was gemoeid over een periode van 40 tot 50 jaar.

Meer prestaties, minder risico

Het wereldwijde bewustzijn over voedselkwaliteit groeit, waardoor boeren op zoek gaan naar duurzamere oplossingen. Kaliumsulfaat (SOP) is een gecertificeerde meststof voor biologische landbouw, waar steeds meer vraag naar is vanwege meerdere voordelen. Het heeft een aanzienlijk lager chloridegehalte en levert plantbeschikbare zwavel, essentieel voor sommige gewassen.

In de regio Azië-Pacific bloeit de vraag naar dergelijke meststoffen dankzij de uitbreiding van micro-geïrrigeerde, in kassen geteelde tuinbouw. Het Australische bedrijf, Salt Lake Potash Ltd., schakelde ons team in om het Lake Way kalium mijnbouwproject te ontwikkelen. Hier produceerden we SOP uit droge zoutmeerafzettingen met behulp van verdamping door zonne-energie om zo de hypersaline, kaliumrijke pekel te concentreren voor het oogsten van zout.

Om deze vaste stoffen te verwerken, ontwierp en leverde ons team twee verdampings- en kristallisatietechnologieën. Eén om elk uur 32 ton zeer zuivere kaliumsulfaatkristallen te verwerken en de andere om 54 ton vaste stoffen per uur te recyclen voor maximale kalium terugwinning.

Onze op maat gemaakte technologieën richten zich op het verbeteren van de ecologische duurzaamheid, op het efficiënter maken van energie, hulpbronnen en helpen de wereldwijde meststofproducenten om hun terugwinning activiteiten te optimaliseren.

 

Per jaar wordt 245.000 ton SOP geproduceerd, wat zwaarder is dan het gewicht van het Sydney Opera House.

“Gebaseerd op ons testwerk, dat de levensvatbaarheid van het proces bevestigde, zal onze kristallisatortechnologie het vlaggenschip project Lake Way helpen om de industriële maatstaf te zetten bij het produceren van hoogwaardige SOP.” — Jim Brown, CEO van Veolia Water Technologies Americas.


 Ontdek onze beloftes

Onze conclusie

Sinds september 2015, toen alle lidstaten van de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen officieel omarmden, is onze collectieve wereldwijde vooruitgang traag.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, riep op tot een decennium van actie om ervoor te zorgen dat we de wereldwijde doelen die we onszelf hebben gesteld halen.

We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en vandaag in actie komen - niet morgen - om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen in 2030 vrede en welvaart leven.
 

Bij Veolia Water Technologies zetten we ons in om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te ondersteunen.

Jij ook? Deel met ons uw SDG ambitie en voortgang!