Doelstelling 11: Duurzame steden en gemeenschappen

De klimaatverandering vormt al decennialang een echte uitdaging voor stedelijk beheer. Zware stormen, overstromingen, droogtes, bosbranden en aardbevingen komen steeds vaker voor. Een inclusieve en duurzame stedelijke ontwikkeling op alle niveaus is belangrijk voor het beschermen van gemeenschappen. Doelstelling 11 is gericht op een betere aanpassing aan klimaatverandering in steden en gemeenschappen, door veerkrachtiger te worden bij rampen en door duurzame infrastructuur te implementeren.

Objectif 11 : Villes et communautés durables

“Wetenschap gebruik je niet om de natuur te veroveren, maar om erin te leven.”

Barry Commoner
Amerikaanse celbioloog, universiteitsprofessor en politicus.

De helft van de mensheid - 3,5 miljard mensen - woont tegenwoordig in steden en tegen 2030 zullen dat er naar verwachting 5 miljard zijn.


Of het nu gaat om een woonwijk, universiteitscampus, winkelcentrum, ziekenhuis of bedrijvencomplex; water is van levensbelang. Veolia Water Technologies biedt uitgebreide, geïntegreerde oplossingen op het gebied van waterbeheer. Onze technieken helpen steden met uitdagingen op het gebied van duurzaamheid

Energie-efficiëntie met een betere ecologische voetafdruk

In 2017 werd Slovenië door National Geographic uitgeroepen tot het meest duurzame land ter wereld en hun toewijding aan duurzaamheid zet voort.

De hoofdstad, Ljubljana, voert een rehabilitatie- en uitbreidingsproject uit voor hun bestaande afvalwaterzuiveringsinstallatie. Dit is momenteel het belangrijkste milieuproject in het land. Zodra het project in 2022 is voltooid, streeft het naar een verhoogde capaciteit van 52%.

Dit referentieproject stopt, in lijn met de richtlijnen van de Europese Unie, verontreiniging en zal energie-efficiënter zijn. Het beschikt over ultramoderne apparatuur voor de biologische behandeling van slib en geconcentreerde stikstof.

De optimalisatie en het hergebruik van het energiepotentieel in het gezuiverde afvalwater draagt bij aan een energetische, zelfvoorzienende afvalwaterzuiveringsinstallatie met een lager energieverbruik. 

Slovenië blijft zelfvoorzienendheid en het circulaire gebruik van hulpbronnen promoten. Het land wil een minimale ecologische voetafdruk bereiken ter ondersteuning van de Europese Green deal.

“Naast de [apparatuur] installatie plaatsen we ook nieuwe voorzuiveringsinstallaties waarmee de algemene capaciteit wordt uitgebreid. Op deze manier kan de afvalwaterzuiveringsinstallatie voldoen aan de strikte nationale en EU-normen voor de lozing van afvalwater in de rivier de Ljubljanica, die door het oude deel van de stad stroomt.“ — Lars Henrik Andersen, projectmanager bij Krüger A/S, een dochteronderneming van Veolia Water Technologies

 


Dit vergroot de behandelingscapaciteit van de bestaande installatie van 360.000 naar 550.000 omwonenden.

Een innovatieve aanpak helpt de afvalwaterinfrastructuur in stand te houden, ongeacht het weer

In het licht van toenemende extreme weersomstandigheden maken steden hun essentiële infrastructuur toekomstbestendig, waarmee ze zich aanpassen aan klimaatverandering.

Met veerkrachtige systemen kunnen steden anticiperen, zich voorbereiden op storingen en snel reageren bij calamiteiten. Deze aanpak heeft voor beheerders van afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI's) momenteel prioriteit.

Al meer dan 14 jaar past BlueKolding A/S - het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de gemeente Kolding in Jutland (Denemarken) - een technologie toe waarmee het een constante belasting aankan in het riool. Het voorkomt hiermee overstorten in hun gemengde stelsel als gevolg van frequente zware regenval.

Sinds de eerste installatie van onze digitale oplossing op de AWZI van Agtrup in 2007, heeft BlueKolding dit toegepast in het hele rioolnetwerk en op drie andere afvalwater locaties.

In 2017 lanceerden ze vervolgens BlueGrid - een project om bestaande gegevens te combineren met weersvoorspellingen en regenradargegevens om, ongeacht het weer, veerkrachtiger te zijn.

Het huidige investeringsniveau in veel EU-lidstaten is te laag. Om op de lange termijn aan de richtlijn te voldoen en te blijven voldoen, moeten verschillende EU-steden hun infrastructuur voor het opvangen van afvalwater nog bouwen of moderniseren, en moeten er moderne zuiveringsinstallaties komen.


Een analyse van ASCE voorspelt dat de investeringskloof in de infrastructuur van het Amerikaanse water- en afvalwatersysteem $ 82 miljard per jaar bedraagt.

“BlueGrid is een goed voorbeeld van BlueKoldings toewijding aan due diligence met betrekking tot de uitdagingen van zwaardere en toenemende hoeveelheden regen. Het vormt ook een belangrijk onderdeel van onze strategische ambitie om voorop te lopen in de digitalisering en een inspiratie voor onze branche te zijn door optimaal gebruik te maken van de beschikbare gegevens. Om dit te doen, zijn we gewend verder en sneller te handelen dan wet- en regelgeving.” — Per Holm, CEO van BlueKolding

TRX streeft ernaar zijn economie te laten groeien met duurzame oplossingen

Na het economische transformatieprogramma van de regering lanceerde het Maleisische staatsbedrijf Kuala Lumpur - TRX City Sdn Bhd het project Tun Razak Exchange (TRX). TRX is een nieuwe internationale, financiële en handels hub, gelegen in het hart van de hoofdstad.

De metropool van 70 hectare biedt zowel commerciële, vrijetijds- en culturele ruimtes als woningen. Het heeft als doel de CO2-uitstoot met 40% te verminderen, 70% stortafval te reduceren en de totale inname van zoet water met 50% te verminderen in vergelijking met traditionele projectontwikkeling. TRX kreeg daardoor een platina beoordeling op de Green Building Index van Maleisië.

Afvalwaterbehandeling en -hergebruik zijn fundamenteel voor de duurzame missie van het project. Om dit te bereiken hebben we vijf technologieën gecombineerd die resulteerden in een lager chemicaliënverbruik en een zo laag mogelijk energieverbruik. Hiermee minimaliseren we de ecologische voetafdruk van het bouwterrein.

"Dit wordt de eerste installatie in Maleisië die het afvalwater verwerkt en gerecycled water produceert. Hiermee ondersteunt het de gehele ontwikkeling." — Muhammad Baharuddin Mohd Nordin, bouwmanager TRX

Het gezuiverde water dat wordt geleverd via een intelligent netwerk, elimineert lekkage en streeft naar een netwerkefficiëntie van meer dan 98% en een hergebruikcapaciteit van 100%

____________________

TRX is het eerste volledig geïntegreerde commerciële waterrecuperatie project in Zuidoost-Azië en een wereldwijd referentieproject voor duurzame ontwikkeling


Ontdek onze beloftes

Onze conclusie

Sinds september 2015, toen alle lidstaten van de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen officieel omarmden, is onze collectieve wereldwijde vooruitgang traag
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, riep op tot een decennium van actie om ervoor te zorgen dat we de wereldwijde doelen die we onszelf hebben gesteld halen.

We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en vandaag in actie komen - niet morgen - om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen in 2030 vrede en welvaart leven.

 

Bij Veolia Water Technologies zetten we ons in om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te ondersteunen.

Jij ook? Deel met ons uw SDG ambitie en voortgang!