Ontzilting

Een belangrijke oplossing tegen waterschaarste.

 

Met meer dan 50 jaar ervaring, technologieën en kennis op het gebied van ontzilting ondersteunen wij overheidsinstellingen en industrieën over de hele wereld bij de implementatie van ontziltingsstrategieën. Van gedetailleerde procesparameters tot materiaalkeuze en technologie-implementatie; we ontwikkelen kosteneffectieve, efficiënte ontziltingsoplossingen met geavanceerde technologieën voor onze klanten.

 

Ontzilting maakt het mogelijk om zeewater om te zetten in een levensondersteunende en bruikbare grondstof. Zeewater beslaat 71% van het aardoppervlak en vertegenwoordigt 97% van het water in de wereld.

Ontzilting van zeewater is een steeds belangrijkere oplossing tegen waterschaarste. Hiermee is de watervoorziening zelfs in specifieke perioden of droogtegebieden gegarandeerd.

Zeewaterontziltingsinstallaties bieden talrijke voordelen voor kustgemeenschappen in gebieden met waterschaarste:

  • Vergroot en vult beschikbare waterbronnen aan met zoet water van hoge kwaliteit.
  • Zorgt voor een constante watervoorziening tijdens droogte of in woestijnomgevingen.
  • Maakt de noodzaak om zoet water te importeren overbodig.

Een betrouwbare watervoorziening door ontzilting

Ontzilting is een alternatieve oplossing om watervoorraden te vergroten. In sommige delen van de wereld is het de enige beschikbare waterbron. 

Onze gespecialiseerde dochterondernemingen SIDEM en Entropie zijn erkende wereldleiders in zowel omgekeerde osmose als thermische ontzilting. Beide bieden diensten op het gebied van ontwerp, engineering, inkoop, constructie, inbedrijfstelling, bediening en onderhoud aan. Ook beschikken we over standaard ontziltingsunits en mobiele wateroplossingen die tijdelijk of in geval van nood inzetbaar zijn. 

Zeewater ontzilting video

maintenance veolia white picto

Flexibiliteit 

  • Flexibiliteit in bediening en onderhoud.
  • Compatibele en aanvullende apparatuur.
veolia business agreement white picto

Eenvoud

  • Wereldwijd aanbod.
  • Gemeenschappelijke wateropname en pekelafvoer.
veolia environment white picto

Uniek aanbod in dit segment

  • Kostenoptimalisatie.
  • Lage milieu-impact.

Processen die te gebruiken zijn voor ontzilting

Omgekeerde osmose ontzilting

In een omgekeerde osmose (RO) proces wordt water onder druk door een membraan geduwd die het zout en andere onzuiverheden vasthoudt. Membraanscheidingsprocessen zijn te gebruiken voor:

  • Ontzilting van zeewater.
  • Productie van proces- en drinkwater.
  • Polijsten en demineralisatie van ketelvoedingswater en farmaceutisch water.
  • Rehabilitatie en recycling van proces- en afvalwater van overheden.
  • Als onderdeel van een geïntegreerd zero liquid discharge proces.
     

Ontzilting van thermaal water

Thermische ontziltingsprocessen zijn het best toe te passen op water en processtromen met een hoog gehalte aan opgelost zout. Processen waar de toegepaste druk die vereist is voor een gelijkwaardig membraansysteem te hoog zou zijn. 
Het gebruik van een goedkope energiebron, zoals een warmtekrachtcentrale, zorgt voor het verlaging van de energiekosten. Een andere optie is het gebruik van vacuümverdampingsinstallaties met een lage temperatuur en een hoog rendement. Deze zijn te gebruiken op restwarmte en een lage elektrische energiebehoefte.

Hybride systemen

Hybride systemen combineren zowel thermische als omgekeerde osmose-technologieën die, in sommige situaties, een optimalisatie van de waterproductkosten mogelijk maken.

 

Technologische oplossingen voor elke fase van RO-ontzilting

Door recente doorbraken in technologieën en in proces- en fabrieksmonitoring is de energie-efficiëntie van ontziltingssystemen enorm verbeterd. Hierdoor zijn de kosten van het geproduceerde water lager en is de ecologische footprint verkleind.
Door de grote vooruitgang in de voorbehandeling van onbehandeld water zijn de productiekosten verlaagd en is de efficiëntie en levensduur van de membranen vergroot. Onze Spidflow® DAF-filter en M&C-filter beschermen membranen en maken tegelijkertijd een kleinere footprint van SWRO-fabrieken mogelijk.

Veolia Technomap Desalination

Onze nieuwste innovatie in de RO-technologie is de Barrel™, een ontziltingsinstallatie dat leverbaar is als een gebruiksklare module. Veilig, compact en digitaal; het voldoet aan de uitdagingen en verwachtingen van de ontziltingsmarkt en produceert zoet water dat voldoet aan alle waterkwaliteitsnormen.
De Barrel is ook geschikt voor waterhergebruik en lagedruk omgekeerde osmose (LPRO) toepassingen. Hier zorgt de Barrel voor aanzienlijke besparingen in zowel kapitaal- als bedrijfsuitgaven.

SIDEM Veolia Barrel

 

Waarde creëren met slimmere ontziltingstechnologieën

We begrijpen dat operators en managers van membraanfabrieken met veel uitdagingen moeten omgaan, zoals het vermijden van ongeplande downtime en het optimaliseren van onderhoudsschema's. Omgekeerde osmosesystemen zijn erg gevoelig voor veranderende werkomstandigheden, waardoor het voor operators moeilijk is om vervuiling en veroudering van membranen te beoordelen.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moet uw operationele team de installaties monitoren en anticiperen op mogelijke afwijkingen. Met Smart Membranes combineren we onze uitgebreide proceskennis met kunstmatige intelligentie om de evolutie van strategische operationele parameters te normaliseren en te voorspellen. We bieden realtime en betrouwbare beoordelingen van de vervuilingstoestand van membranen. Smart Membranes maakt zo proactieve en op feiten gebaseerde besluitvorming mogelijk.

 

Water recovery picto white

Risicobeperking

Beoordeel realtime de vervuilingstoestand van uw membranen. Anticipeer op prestaties en handel op tijd om ongeplande shutdowns te voorkomen.

VEOLIA WATER TREATMENT PLANT  white picto

Proactiviteit

Optimaliseer de onderhoudsplanning door de voorspellende functies van Smart Membranen te gebruiken.

Veolia data white picto

Tijdoptimalisatie

Bespaar tijd door in realtime toegang te krijgen tot genormaliseerde gegevens en indicatoren.

 

Desalination container

Ondersteuning bij overheden en industriële ontzilting 

We bouwden honderden ontziltingsinstallaties en -systemen over de hele wereld, waarmee we zoet water produceren voor zowel overheidsdiensten als industriële behoeften. Onze meest belangrijke recente projecten zijn de Al Dur 2-fabriek in Bahrein, de Rabigh 3-fabriek in Saoedi-Arabië en de Umm Al Quwain IWP-fabriek in de VAE.

OMAN SUR
DRINKWATER VOOR MEER DAN 600.000 MENSEN

Sinds 2007 bouwde en exploiteerde Veolia samen met de Oman Power and Water Procurement Company (OPWP) de omgekeerde osmose-installatie voor Sur voor zeewater. De samenwerking tussen Veolia en de Sharqiyah Desalination Company stelde ons in staat om veel innovaties te testen en te implementeren op het gebied van procesontwikkeling, maar ook op energieverbruik en ecologisch vlak.

SAOEDI-ARABIË
SADARA: ONTZILTING VOOR PETROCHEMISCH COMPLEX

Sidem contracteerde Marafiq voor het ontwerpen, leveren, bouwen en in bedrijf stellen van een SWRO-installatie met ultrafiltratie, bekend als Jubail II. Het project werd in 2016 in gebruik genomen en Veolia beheert het sinds december 2016.

Onze toonaangevende technologieën helpen waterschaarste te verminderen.

Wilt u meer informatie over onze ontziltingstechnologieën?

 

"Processen om zeewater te ontzilten en drinkbaar te maken bestaan al tientallen jaren, maar de afgelopen jaren verbeterden innovaties het energieverbruik en verkleinde de ecologische footprint. De oceanen vormen een fantastische bron voor de mensheid en een essentiële bron in gebieden met waterschaarste. Daar kunnen we nu op een duurzamere manier op inspelen.

Vincent Baujat picture

 

Vincent Baujat

CEO SIDEM 

LinkedIn Profiel

Meer diensten voor onze ontziltingsklanten

Een combinatie van digitale tools en Veolia-expertise die al uw waterprocessen slimmer, veiliger en duurzamer maken.
We bieden een breed scala aan diensten: technische ondersteuning, vooraf gepland preventief onderhoud, reserveonderdelen, enz.
Het leveren van waterhygiëne en chemische HydrexⓇ-oplossingen die de veiligheid en prestaties van waterbehandelingsapparatuur garanderen.

FAQ over ontzilting

Hoeveel water wordt er gewonnen met ontzilting?

Volgens de International Desalination Association is de cumulatieve ontziltingscapaciteit nu meer de 100 miljoen m3/d. Ongeveer 60% van de ontzilting is bestemd voor menselijke consumptie. Naar schatting vertrouwen zo'n 300 miljoen mensen op dit proces.

Koeweit heeft bijvoorbeeld een gemiddelde regenval van 110 mm per jaar en produceert bijna 100% van zijn zoetwaterverbruik met ontzilting.

Hoe lang wordt zeewater al ontzilt?

De zon heeft het voor altijd gedaan... door regen te verdampen.
Stoomaangedreven schepen werden begin 1900 voor het eerst uitgerust met verdampers voor de productie van suppletiewater voor de ketel. Ontziltingseenheden gebruikte men voor het eerst aan boord van schepen en werden op grote schaal ontwikkeld met de groei van OPEC-landen (1970). De capaciteit van de installaties is in die periode enorm gegroeid. Van enkele honderden kubieke meters per dag in de jaren '60 tot honderdduizenden kubieke meters per dag voor de grootste ontziltingsinstallaties. 

Heeft de kwaliteit van zeewater invloed op ontzilt water?

Destillatieprocessen zijn niet gevoelig voor de kwaliteit van het zeewater. Een filtratie van 0,5 mm, chlorering en een geschikte antikalk- en antischuimbehandeling zijn voldoende om een constante waterkwaliteit te garanderen. Dit geldt vooral bij het Multiple Effect Distillation (MED)-proces bij een lage temperatuur. Deze processen vernietigen bacteriën en pathogene organismen. Het destilleren van verontreinigende stoffen is het enige dat een probleem vormt bij het mengen met gecondenseerde damp, als er niet tijdig een zeewaterzeefoplossing is opgezet.

Membraanprocessen zijn gevoeliger voor de kwaliteit van zeewater. Afhankelijk van de seizoensomstandigheden is de kwaliteit van het zeewater beïnvloedbaar door het weer of biologische activiteit. In deze gevallen zijn er voorbehandelingsinstallaties nodig om dergelijke omstandigheden te weerstaan en bio-fouling (verstopping van membranen door bacteriën) te voorkomen.

Vervuilen ontziltingsinstallaties?

Ontziltingsinstallaties stoten licht geconcentreerd zeewater, pekel genaamd, naar de zee af. Het zoutgehalte van pekel is ongeveer 60 g/l voor zeewater bij 40 g/l. De temperatuur van pekelafvoer is enkele graden hoger dan die van het zeewater. Deze overtollige zoutconcentratie en temperatuur verdwijnen snel in de buurt van het afkeurpunt.

Zeewater wordt gechloreerd bij de inlaat van de installatie om de groei van zeewier en schelpen in leidingen te voorkomen. Chloor wordt nauwkeurig gedoseerd om te voorkomen dat actief chloor in de uitvoer van de installatie achterblijft.

In het zeewater dat de installatie binnenkomt worden ook antikalk- en antischuimadditieven gedoseerd, waarbij de dosering van enkele grammen per ton ligt. Als ze eenmaal in de installatie reageren en verdunnen, vormen ze geen risico op vervuiling bij de uitvoer van de installatie.

Ontziltingseenheden zijn vaak zonder problemen gesitueerd in ecologisch beschermde gebieden.

Een ontziltingsinstallatie produceert geen ander afval voor het milieu. De installatie is te koppelen aan een elektriciteitscentrale. Milieu-instanties keuren dergelijke installaties. Gecombineerde installaties bieden de beste efficiëntie en minimaliseren de algehele impact van stroom- en waterproductie op het milieu.

Technische bronnen

Hieronder vindt u relevante informatie. Niet gevonden wat u zocht? Neem dan contact met ons op.

Brochure